Bevezető

Biztos veled is előfordult már (ha még nem, akkor azért olvass tovább, hogy ne is fordulhasson 😊), hogy megrendeltél egy informatikai szolgáltatást (webfejlesztés, online marketing, mobil fejlesztés stb…), teljesítésre került, majd szépen hátra dőltél volna a székben és élvezted volna a kifizetett szolgáltatás gyümölcsét, de a kivitelező csapat jelzi feléd, hogy akkor a továbbiakban havonta X ezer forint „támogatást” kér, mint „üzemeltetési költség”. Jogosan merül fel ilyenkor az emberben a kérdés, hogy vajon mi ez, és tényleg szükséges-e ez a kéretlen „szolgáltatás”? Az alábbiakban ennek fogunk utánajárni.

Mit tartalmazhat a szolgáltatás díja?

Gyorsan szögezzünk le valamit az elején:

Ha nem tudsz semmit az üzemeltetési díj mögötti szolgáltatásokról, akkor felmerül a tisztességtelenség lehetősége.

Ha ilyet tapasztalsz, akkor kezdj el utánajárni a szolgáltatódnál, hogy pontosan miért is fizetsz annyit, amennyit. Egy komoly szolgáltató cég, ha kérdezed, akkor tételesen el tud számolni azzal (de jobb, ha ezt kérni sem kell, hanem ő maga mondja el), hogy pontosan mire megy a havi fizetett üzemeltetési díj.

Mivel ez a díj viszonylag szerteágazó szolgáltatásokat takarhat, ezért elég sok minden idesorolható. Azért, hogy neked is legyen ötleted, hogy mit fedhet le - egy tisztességes szolgáltató – díja, összeszedtem néhányat (a teljesség igénye nélkül):

 • Infrastruktúra üzemeltetési díja
 • Karbantartási munkák végzése:
  • Backupok készítése (Napi, heti, havi)
  • Biztonsági monitoring
  • Sebesség optimalizálás
  • Hibajavítások
 • Weboldalak esetén:
  • SSL megfelelősség
  • Havi SEO jelentések és optimalizálás
  • Technikai auditok készítése és javítása (például elavult HTML elemek)
 • Mobil appok esetén:
  • Mobil mutatókról jelentés (pl.: letöltések, értékelések alakulása)
 • Tárhely költségek alakulása a felhasználás függvényében (különösen felhő alapú tárhelynél nagyon fontos)
 • Teszt szerverek fenntartási költsége
 • Havi konzultáció (pl.: havi 1 óra ingyenes konzultáció az árban)
 • Ha használnak speciális szoftvereket, akkor azoknak a származtatott költsége
 • stb

Nem szeretnék mindegyikre külön kitérni ebben a posztban, mert akkor nagyon hosszú lenne, viszont szeretnék néhányat kiemelni az alábbiakban:

Infrastruktúra üzemeltetési díja

Infrastuktúra üzemeltetési költségek
Infrastuktúra üzemeltetési költségek

Röviden: Ez a kivitelező által nyújtott szolgáltatás mögötti infrastruktúra fenntartásához szükséges költség.

Kicsit hosszabban: Minden interneten vagy azt használó alkalmazás mögött általában van egy vagy több szerver. Egy ilyen szerver felelős például azért, hogy ha a felhasználó mondjuk bejelentkezik egy oldalon, akkor a saját adatait lássa és a saját munkamenetébe tudjon visszacsatlakozni később, vagy ha a felhasználó mobiljátékot használ, akkor ott tudja folytatni azt, ahol abbahagyta, de a lista végtelenségig sorolható. Itt futnak olyan szolgáltatások, mint az adatbázis, vagy a levelező szerver, esetleg gyorsítótár, stb…, de ide tartozhatnak akár az adatbiztonsággal kapcsolatos részek is (pl: GDPR)

Látható, hogy nem kevés felelőssége lehet egy ilyen szervernek, így a költségek a szerver(ek) méretétől és feladatainak mennyiségétől függően változnak általában.

De ez nem jelenti azt, hogy akkor bármelyik szolgáltató minden ok nélkül kérhet el több tízezer forintot üzemeltetés címszó alatt. Így érdemes tisztában lenni azzal, hogy milyen üzemeltetési megoldások vannak és milyen körülmények között merülhetnek fel. Leggyakrabban a szolgáltatók az alábbi megoldások valamelyikével szoktak élni:

Osztott tárhely

Ezeket tárhelyszolgáltató cégek üzemeltetik és általában a kisebb informatikai cégek, mint viszonteladók szokták árulni. Emiatt ez a legkisebb költségű tárhely szolgáltatás, amelyet leginkább kisebb blogok és/vagy webshopok tárolására (hosztolására) szoktak használni. Előnye a gyors üzembe helyezés és a könnyű karbantartás, viszont hátránya, hogy osztott (egy szerver szolgál ki akár több ügyfelet is), ezért teljesítmény problémák előfordulhatnak, valamint korlátolt a hozzáférés a szerverhez, általában csak az előre telepített szolgáltatásokat lehet használni.

Szolgáltató saját infrastruktúrája

Vannak cégek, amelyek megengedhetik maguknak a saját infrastruktúra kiépítését, így ilyen esetben van lehetőség arra, hogy az általad kért szolgáltatás ilyen helyre kerüljön. Ezek a legdrágább üzemeltetési költséggel rendelkező szerverek, mivel általában nem csak az infrastruktúrát, de az infrastruktúrát üzemeltető gárdát is meg kell fizetni. Nagy biztonságú és privát tud lenni, de nem, vagy csak nehezen skálázható.

Felhő alapú tárhely (Pl.: Microsoft Azure, vagy Google Cloud)

Ez a tárhely típus az utóbbi 10 évben kezdett nagyon beindulni, ezért sokan mostanában kezdik felfedezni a felhő-adta lehetőségeket. Árazásában vegyes, mert függ a futtatott szolgáltatástól, de cserébe skálázható az aktuális igényeknek megfelelően. Biztonságosnak tekinthető, viszont körülményes lehet a beállítása, ha az ember nem tudja mit csinál. Nagy cégeknek nagyon nagy potenciális költségmegtakarítás van benne, ha erre szeretnének átállni saját rendszerről, viszont kisebb oldalak, blogok mögé nem biztos, mert alapköltségben drágább, mint a shared hosting.

Infrastuktúra üzemeltetési díjakat összefoglaló táblázat
Infrastuktúra üzemeltetési díjakat összefoglaló táblázat

Természetesen a fentieken kívül még előfordulhatnak más megoldások is:

 • VPS mint pl.: DigitalOcean
 • Weboldal építő pl.: WIX,
 • Saját infrastruktúra kialakítása (hasonló, mint a szolgáltatói változat, csak itt tied minden eszköz és üzemeltető alkalmazott)

De a legtöbb szolgáltató a fentiekkel szokott élni, vagy ezek valamilyen kombinációjával.

Biztonsági monitoring

Ez a rész lehetőséget teremhet arra, hogy szakértők monitorozzák az oldalakat, és a hibákat még azelőtt megoldják, mielőtt biztonsági incidens lenne belőlük. Ilyen például a szerver szoftverek frissítése a legújabb változatra, vagy a keretrendszer frissítése. De idetartoznak a különböző biztonsági intézkedések, mint például tűzfal beállítása, vagy a hálózati tevékenység monitorozása, de a szerver túlterheltségének vizsgálata is ide tartozik. A lista még folytatható…

Sebesség optimalizáció

Ez a tényező több dologra is érthető. Jelentheti a weboldal gyorsítását ugyanúgy, mint a szerveren futó kód/adatbázis optimalizálását. Előbbi olyan esetben léphet fel, ha egy felhasználó például túl nagy, vagy optimalizálatlan képet tölt fel, ami ronthatja a weboldal betöltési sebességét. Ilyenkor a szakemberek közbe tudnak lépni és intézkednek arról, hogy a kép optimalizált legyen és minden eszközön ugyanolyan hatékonyan jelenjen meg.

Utóbbi lehetőségre pedig jó példa lehet az, ha a weboldal gyors felfutása miatti sok felhasználó közötti keresésen kell optimalizálni, mert az lassítja az oldal betöltődését. Ilyenkor szakmai segítséggel lehet optimalizálni a folyamaton.

Ezekkel a lépésekkel akár vissza is nyerhető az oldal rendes sebessége.

SEO jelentések és optimalizálás

A legtöbb esetben azért keresnek meg az emberek szoftver fejlesztő cégeket, mert szeretnének valamilyen üzletbe belevágni, amihez szükséges valamilyen alkalmazás. Ahhoz, hogy egy üzleti alkalmazás jól teljesítsen a weben, folyamatosan meg kell felelni az újabb és újabb elvárásoknak, amiket a mai modern keresőmotorok a weboldalak elé támasztanak. Emiatt fontos, hogy az oldalon mindig releváns tartalmak jelenjenek meg mind a felhasználók, mind a keresőrobotok irányába. A jelentések lehetővé teszik, hogy képet kapj arról, hogy jelenleg hogyan áll az oldalad, és ha szükséges, akkor dönthess a beavatkozás mellett, ilyen esetben a szakemberek közbelépnek és optimalizálnak az oldalon ennek megfelelően.

Teszt szerverek fenntartási költsége

Természetesen előfordulnak hibák, vagy új fejlesztési igények. Ilyenkor szerencsés, ha a javításokat vagy újításokat nem a publikusan elérhető oldalon vagy alkalmazásban tekinti meg a megrendelő. Ilyenkor egy komolyabb szolgáltató a megrendelő rendelkezésére bocsát egy teszt szervert, ahol, még az éles környezetbe való telepítés előtt lehetőséget teremt számára, hogy megtekintse a változtatásokat.

Végül nézzük, mire számíthatsz

Összefoglalás

A fentiek alapján ebben a részben szeretnék egy rövid összefoglalót adni, hogy egy-egy szolgáltatás kategóriának mi lehet a nagyságrendbeli üzemeltetési ára. Ha úgy érzed, hogy ettől nagyon eltér a saját szolgáltatód, és nem tudod, hogy miért, akkor érdemes utánajárni, hogy mi okozhatja az eltérést, de kérlek, vedd figyelembe, hogy mi a saját tapasztalataink alapján állítottuk össze a listát.

Konkrét üzemeltetési díjak
Konkrét üzemeltetési díjak

Ügyfeleink tapasztalatai alapján sajnos azt kell mondanunk, hogy ma Magyarországon sokan vannak, akik csak havidíjként tekintenek az üzemeltetési költségekre, és ez nagyon sokat tud ártani az iparnak. Többek között ezért is született meg ez a cikk, hogy eloszlasson néhány kételyt.

Szeretnénk, ha visszakerülne a bizalom ebbe az egyébként kulcsfontosságú szolgáltatásba, mert megfelelő, értő kezek között megtérülő kiadás lehet minden szoftver megrendelőnek.

Köszönöm, ha elolvastad idáig és remélem, sok embernek hasznára lesz ez a cikk. Ha úgy érzed, neked hasznos volt, akkor kérlek, oszd meg és juttasd el ismerőseidnek, üzlettársaidnak, hátha nekik is segítségükre lehet.